Zoals jullie wel weten, zit Speeltuin Bankaplein al langer in een traject om zelfstandig verder te gaan. Gerdy (Professor Loep) heeft de afgelopen 3 jaren op vrijwillige basis de speeltuin beheert onder andere om uit te vinden wat wel en niet werkt m.b.t. deze zelfstandigheid. Via verschillende pilottrajecten, werkgroepen, experimenten, onderzoeken en gesprekken zijn verschillende zaken aangepakt en veranderd.

Zo is gebleken dat geheel op vrijwillige basis niet haalbaar is, er meer mensen nodig zijn dan een enthousiaste ondernemer en er gewoon geld nodig is om een fijne speelplek te organiseren en behouden. Daarbij heeft de Gemeente het beleid rondom speeltuinen aangescherpt, waardoor sommige zaken anders moet worden aangepakt. Al deze informatie is samengevoegd in een projectplan, welke is ingediend bij Gemeente Utrecht.

Dat projectplan is inmiddels goedgekeurd begin dit jaar door de gemeente en zijn we nu bezig met gefaseerd te verzelfstandigen. Vanaf 1 april zijn Roos de Ridder & Gerdy de Kruijk de speeltuinmakers van Speeltuin Bankaplein i.s.m. stichting Cultuurmakers Collectief en verschillende partijen uit de wijk (ondernemers, bedrijven, bewoners én kinderen). Dit jaar richten we ons vooral op sociaal beheer, maar vanaf 2018 ook het technisch beheer. Spannend natuurlijk, maar we zijn er nog niet helemaal.

Er zullen nog een aantal dingen gaan veranderen. Zo kunnen we een basissubsidie aanvragen bij de gemeente voor het uitvoeren van het beheer. Maar dit zal niet toereikend zijn, dus zijn we op zoek naar andere verdienmodellen om te zorgen dat we wel genoeg budget hebben om alle kosten te dekken. En we hebben nog niet genoeg mensen om ons te helpen met de bezetting van Speeltuin Bankaplein.

Wat we precies allemaal gaan doen, zullen we in de komende weken delen via de website. Ben je nieuwsgierig of wil je bijdragen? Loop eens langs tijdens Open Atelier of stuur ons een berichtje via post@speeltuinbankaplein.nl. En mocht je het nog niet gezien hebben, klik op onderstaand filmpje.

speeltuinmakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *