Afgelopen week heb ik meerdere malen verwonderd over hoe sommige dingen NIET vanzelfsprekend zijn. Noem het naïef. Maar soms snap ik niet dat mensen geen rekening houden met de consequenties van hun gedrag en wat dat voor een ander betekend.

Zoals de opdrachtgever die even vergeten was om mij door te geven dat de afspraak niet door gaat, terwijl we al eerder moeite hadden om een gezamenlijk moment te kunnen plannen. Of de ouders die vergeten door te geven dat hun kinderen niet naar de cursus komen, terwijl ik wel op ze reken. Of de school die even was vergeten dat er een studiedag was en de les middag dus niet door gaat. Maar het meest vervelende vind ik wel de bezoekers in de speeltuin die vergeten dat het de bedoeling is dat je speelgoed weer opruimt na gebruik. Ik heb deze week meerdere malen in een lege speeltuin andermans rommel op staan ruimen en zelfs in de stromende regen! Dat zou niet nodig moeten zijn, als iedereen de afspraken van de speeltuin zou respecteren.

De speeltuin wordt goed bezocht door verschillende soorten bezoekers. Zo hebben we de middelbare scholieren die in hun pauze even een potje komen voetballen in de voetbalkooi. De grootouders die even komen glijden met hun kleinkinderen. De jonge moeders die hun peuters lekker laten graven in de zandbak en samen bijkletsen. De kinderen vanaf 6 jaar die zelfstandig naar de speeltuin komen om te spelen in de speeltuin en het Kunstlaboratorium. En groepen kinderen van de bso met hun pedagogisch medewerkers die lekker komen uitwaaien. Wat natuurlijk helemaal te gek is, want dat zorgt ervoor dat de speeltuin bruist! Voor al deze bezoekers stel ik meerdere materialen beschikbaar om te kunnen gebruiken, onder voorwaarde dat deze ook weer worden opgeruimd. Dat is eigenlijk een ongelofelijke luxe, een privilege waar je respectvol mee om zou moeten gaan. Alleen dat laatste is niet vanzelfsprekend en dat blijft mij verbazen!

Nadat ik op vrijdagmiddag in de stromende regen een half uur had opgeruimd, klaagde ik tegen een andere vrijwilliger dat ik het niet begrijp dat mensen de speeltuin in zo’n staat achterlaten. Kijk dat je iets over het hoofd ziet en er nog een enkele verdwaalde schep slingert, dat vind ik niet zo’n punt. Maar wanneer ik een half uur bezig ben om alleen maar de losse spelmaterialen te verzamelen, dan gaat het mij te ver.

Eerder heb ik al eens gehoord van meerdere bezoekers: “Daar ben jij toch voor?” Of: “Daar wordt jij toch voor betaald?”. Nou nee, ik ben vrijwillig beheerder, niet de vuil-en-of-spullen-opruimdienst. Mocht er nog steeds enige twijfel over bestaan: Ik wordt niet betaald voor mijn werkzaamheden in de speeltuin! En zelfs al was dit wel het geval, dan is het gewoon fatsoenlijk om zelf op te ruimen wat je gebruikt hebt.

Een vriend vertelde dat hij het gewoon zou laten liggen, maar ik geloof dat het alleen maar averechts gaat werken. Ik geloof namelijk dat het geven van een goed voorbeeld, goed voorbeeld doet volgen. Als ik alles maar zou laten liggen, denkt iedere andere bezoeker ook dat hij/zij dat ook kan doen. Met als gevolg dat het binnen de kortste keren weer een ontzettende bende wordt. Dat gaat ten koste van het plezier in de speeltuin en het gevoel van veiligheid.En dat is nou juist wat ontzettend gemist werd, voordat ik als vrijwillig beheerder actief was.

Nog vorige week sprak ik met een buurvrouw wie aan het plein woont, ze vond dat het een stuk netter was geworden in de speeltuin. Ik vertelde haar dat ik daar zelf veel zorg voor draag. Maar ik ben niet van plan om alles voor iedereen op te ruimen. Ik heb zelfs net via het Leefbaarheidsbudget van de gemeente wat nieuw spelmateriaal kunnen aanschaffen. Er waren bijvoorbeeld wel scheppen, maar geen emmers meer. Deze zijn er nu en worden enthousiast gebruikt. Maar als er weinig respect wordt getoond voor de materialen, dan kan ik beter alles achter slot en grendel zetten in de schuur.

Hebben we allemaal niet geleerd van onze ouders dat je zelf je dingen moet opruimen? Leren we onze kinderen niet dat we dingen moeten opruimen? Geven we als volwassenen niet het goede voorbeeld hierin? Dus bij deze een oproep om met z’n allen een goed voorbeeld te geven. Ruim op wat je gebruikt hebt, spreek je kinderen er op aan om op te ruimen als ze iets anders gaan gebruiken. Ruim samen op voordat je de speeltuin verlaat. En herrinner elkaar daar op een vriendelijke manier aan. Op die manier kunnen we samen een fijne speeltuin gebruiken met alle leuke en nieuwe spelmaterialen!

Zonnige groet- Gerdy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *